Language

14.9.2021

Mitä tarkoittaa kun "henkilökemiat kohtaa"?

Henkilökemia?

Tässä tänään kuuntelin Alpo Juntusen äänikirjaa nimeltään "Paasikivi. Geopoliitikko ja Suomen kohtalon vuodet". Kirjassa mainittiin, että Paasikiven ja poliitikko  x:n (vai oliko sotilas tai diplomaatti, en muista) henkilökemiat eivät kohdanneet. Henkilökemioista puhutaan paljon, mutta asian määrittely jää usein tekemättä. Kyseessä on jotain aineetonta, ulkopuolisen usein tunnistamatonta yhteenkuuluvaisuuden ja luottamuksen ilmapiiriä. Mistä hyvä henkilökemia syntyy, tätä ajattelin jäsentää omien elämän kokemuksien kautta, sekä vapaa-ajalta että työelämästä.

Henkilökemia on intuitiivista

Oman kokemukseni mukaan henkilökemia ei synny yhteisestä työpaikasta, henkilöhistoriasta, yhteisestä ammatista, armeija- ja opiskelukaveruudesta, ei edes yhteisestä joukkuelajin harrastamisesta. Edellä mainittu yhteinen kokemus ja yhteinen toimintaympäristö voi kyllä olla edellytys tai edistää henkilökemioiden kohtaamista. Hyvä henkilökemia on siis jotain rakastumisen tai ihastumisen kaltaista, jonka syntyä on hyvin vaikea määritellä. Hyvä henkilökemia on mielestäni jotain kovin intuitiivista, yleensä heti kohtaamisen alkumetreillä tapahtuvaa.

Voiko hyvä henkilökemia syntyä pelkästä virtuaalisesta kohtaamisesta?

Hyvä henkilökemia ei ainakaan omalla kohdallani edellytä varsinaisesti yhteistä fyysistä tilaa. Hyvä henkilökemia minun ja jonkun toisen välillä voi minusta syntyä ihan virtuaalistenkin kohtaamisten kautta. Virtuaalisissa kohtaamisissa ehkä tutustuminen kohtaamani henkilön blogikirjoituksiin, kirjoitukset ja käyttäytyminen sosiaalisessa mediassa sekä virtuuaalisin välinein tapahtuva kiinnostuksen osoittaminen minua ja minun ajatuksiani kohtaa on se "liimaava elementti".

Hyvä henkilökemia on luottamusta

Henkilökemia on jotain aineetonta, joka virtaa samaan suuntaan. Henkilökemia pysähtyy kuuntelemaan toista oikea-aikaisesti. Hyvä henkilökemia on turvallinen, henkilö ei lähde sinua henkisesti karkuun ja jaksaa kuunnella sinua. Jos kumppani on kiireinen, hän sanoo "Juha, jatketaan tästä seuraavalla kerralla" ja ehkä sopii kohtaamisen ajankohdan kanssani. Silloin kun kemiat ei ihan kohtaa, keskustelukumppani näyttää usein poissaolevalta ja kun hänellä on kiire, hän saattaa sanoa "Nyt mun täytyy kyllä lopettaa ja mennä seuraavaan paikkaan". Hän tekee ja lähtee tilanteesta aika töksähtävästikin eteenpäin. Ei huomioi toista, tässä minua.

Pelikentän tutkaparilla on hyvä henkilökemia

Kokemukseni mukaan joukkuepelien kentällä hyvä henkilökemia on kykyä syöttää pallo tai kiekko sinulle oikeaan aikaan ja paikkaan. Pelikaveri tietää missä sinä kentällä olet, millainen syöttö sinulle tulee antaa ja uskoo, että pystyt tekemään paikasta maalin. Asia menee myös toisin päin. Jostain syystä sinä vaan tiedät missä pelikaveri on, luotat että tosta paikasta tämä voi tehdä maalin. Tiedät myös, että kosketus palloon ei välttämättä häneltä onnistu. Syöttösi voi olla vähän lyhyt, liian luja tai väärään aikaan annettu. Pelikaveri ymmärtää asian ja sinä yrität tehdä asian paremmin seuraavalla kerralla. Myös kaveri tietää, että hän voi valmistautua syötön vastaanottamiseen paremmin. Molemmat ovat reflektiivisiä oman tekemisensä suhteen ja armollisia toiselle.

Ehkä tuo pelikentän syöttäjän ja maalintekijän kuvaus kuvaa minulle parhaiten hyvä henkilökemiaa. Joukkueurheilussa puhutaan usein tutkapareista. He ikäänkuin tietävät tai havaitsevat toisen pelaajan toimintaa, osaavat seurata sitä aktiivisesti. Liikkuminen kentällä ottaa huomioon toinen toisensa tekemistä. Toki joukkueurheilussa koko ajan syötetään ja vastaanotetaan pelivälinettä. Toisten välillä se on satunnaisempaa. Tulosta tulee myös vähemmän.

Henkilökemia ja työyhteisö

Työelämässä hyvän henkilökemia synnyttäminen tiimitasolle ei varmaankaan ole mahdollista, mutta johtajalla pitäisi aina olla nk. avainpelureita, joiden kanssa johtajalla kemiat sopii yhteen. Jos johtaja pääsee valitsemaan tiiminsä ja johtoryhmänsä, hyvien henkilökemioiden ja sen seurauksena tukevan tiimihengen sparraaminen on varmasti mahdollista. 

Näin lopuksi

Henkilökemia on kahden ihmisen välistä yhteenkuuluvuuden tunnetta. Kun tiimissä on henkilökemiat kohdallaan, luottamuksen taso on korkealla ja varmasti ainakin joidenkin henkilöiden keskinäinen henkilökemia toimii. Oman pitkä opettajan kokemukseni perusteella sanoisin, että hyvä luokkahenki koostuu hyvistä henkilökemioista. Luokalla tai kurssilla täytyy olla ainakin joku tai joitakin henkilökemialtaan hyviä pareja. Tällaiset parit luovat ryhmään hyvää tunnelmaa ja pystyvät yhdessä kääntämään negatiivisia fiiliksiä parempaan päin. Toki yksikin hyvä tyyppi voi saada paljon aikaan ryhmässä.

Itse asiassa en ole ihan varma, koostuvatko miesten ja naisten henkilökemiat samoista elementeistä. Toisaalta minulla on hyvät kemiat sekä joidenkin miesten että naisten kanssa. Saattahan tuo kokemus olla siis hyvin sukupuoliriippumatontakin ja samoista elementeistä syntyvää. Tiedä häntä.