TRANSLATE MY HOMEPAGE: You can translate my homepage into your own language under the tab titles.

Language

8.1.2021

Jatkan edelleen myös keväällä 2021 etätyön merkeissä

Opetustyöni arkea 1/2021

 Joulu on takana ja lehtorin työviikko alkoi tämän viikon maanantaina. Vaikka lomat on takana, Korona-aika ei sitä ole. Niinpä jatkan kuten iso osa suomalaisista tietotyössä, kotona ja etänä. Vaikka loman aikana jotenkin vähän tympi ajatus siirtymisestä takaisin etätöihin, ei astuminen työhuoneeseen työpöydän, työläppärin ja työpuhelimen ääreen ollut kuitenkaan se kummempi juttu. Tähän on jo totuttu ja itse asiassa arki lähti paremmin käyntiin kuin se päättyi joulun alla.
          Ensimmäisen työviikon olen totaalisesti valmistellut opetustani sekä opiskellut samalla syksyllä 2020 käyttöönotettua uutta Itslearning-oppimisympäristöämme. Opetuksen kehittämisyksikön ohjeet henkilöstölle ovat ihan toimivat, myös suomenkielinen järjestelmätoimittajan opas näyttää hyvältä. Olen jälleen ja edelleen sitä mieltä, että ohjelmien käyttö opitaan ensin itse tekemällä ja lukemalla. Kun ongelmia tulee, sitten aletaan kysymään ja selvittämään.
          Kevään teemani ja sloganini on "parempi keskittäminen ja keskittyminen”. Tarkoitus olisi keskittää ja keskittyä asioihin, joista minulle maksetaan ja jotka ihan oikeasti on työsuunnitelmassani. Myös opiskelijoiden heidän opetustaan koskeva opiskelijapalaute on otettava vakavasti. Painopiste tulee olla huolellisessa opetuksen ja ohjauksen suunnittelussa sekä paremmassa palautteessa opiskelijan oppimisesta.  
      Opiskelijoiden itseopiskelua tukevaa opiskelun ohjausta ja opiskeluteemoihin alustamista ja johdattelua aion myös kehittää. Sitä selvästi käänteisessä opiskelutavassa kaivataan lisää. Opiskelija haluaa tietää "Mitä minun pitäisi tehdä, mihin suuntaan opiskeluani ja tiedonhankintaani ohjaan. Olenko onnistuneet oppimisessani?".
          Opetuksen huolellisen suunnittelun, opetusalueisiin paremman perehtymisen, paremman palautteen sekä opettaja-alustusten lisäämisen rinnalla myös tuutortoiminnassa pitää taas muistaa opiskelijalähtöisyys. Vielä on välillä noita hankauksia opiskelijoiden kanssa. Täytyy miettiä vielä tarkemmin sanomiset ja palautetyyli silloin kun joskus noita rajojakin joutuu asettamaan stressaantuneiden opiskelijoiden henkilökohtaisten opiskelusuunnitelmien konsultoinnin yhteydessä.
           Tässäpä näitä, ihan tarpeeksi pureskeltavaksi. Palataan näihin ja opetukseni muihin juttuihin ainakin kuukausittain. Moi.

Päivitetty 3.2.2021.
Ps. Tarkoitukseni on jatkaa lehtori-kuulumisistani täällä noin kuukausittain - tunnisteella DigiOpe. Teemoina kevään aikana ovat nuo tammikuussa esiin nostamani pedagogiset teemat (tummennettuna).