TRANSLATE MY HOMEPAGE: You can translate my homepage into your own language under the tab titles.

Language

7.1.2015

Opettajan uuden vuoden lupaukset 2015

Tässä joululoman aikana kelaa taas mennyttä ja uuden lukukauden kynnyksellä menneestä on taas opittu. Mitä haluan - toivon - lupaan on ehkä helpointa kirjoittaa uuden vuoden lupausten muotoon. Sallittakoon, että koska lista on pitkähkö, osaa näistä tulkittakoon myös hyviksi pyrkimyksiksi :)

Opettajan uuden vuoden lupaukset 2015
  1. Työmenestyksen rinnalla keskeistä oma terveys, uni, liikunta ja ihmissuhteet. Nämä 5 asiaa ovat peruspilareita, tiedän sen, kokemuksesta.
  2. Jotta ykkönen toteutuu, lupaan seurata ajankäyttöäni ja pysyä työsuunnitelmani mukaisessa vuosityöajassa.  Jos en pysty toimimaan 1600 työtunnin puitteissa, on jotain korjattavaa: liikaa tunnollisuutta, keskittymistä vääriin tekemisiin (nice to do) tai tehottomuutta (sähköposti tai muut aikavarkaat vievät liikaa aikaa). Olen huomannut, että paras tae työajan hallintaan on käyttää aikaväli 8-16 tehokkaasti hyväksi, jos silloin ei onnistu, vastaavaa panosta käytetään muulloin. Ei kuitenkaan sekä että.
  3. Lupaa olla pitkämielisempi ja kannustavampi oppijoita kohtaan. Olen varmasti vaativa ja en kaikkein helpoimpien oppiaineiden opettaja, ja en se kaikkein "pullantuoksuisin" ja hymyilevin persoona.
  4. Lupaan olla analyyttisempi ja tutkia työtäni paremmin. Analyyttiselle opiskelijapalautteelle ja sen käsittelylle tulee löytää lisää aikaa.
  5. Omassa opetustyön strategiassani kiinnitän huomiota enemmän monialaisen projektioppimisympäristön kehittämiseen sekä kansainväliseen näkökulmaan. Samalla nämä näkökulmat vahvistuvat omassa työssäni.
  6. Lupaan lisätä toiminnallisuutta ja opiskelijoiden tutkivaa oppimista omilla teoriajaksoillani. Ei ole ihan aina helppoa, koska talouteen, hallintoon, kehittämistyöhön ja yrittäjyyteen liittyviä asioita ei ole ihan helppo opiskella "leikkimällä" ja ryhmissä (vähän kärjistäen). Mutta taas kerran, askel eteenpäin.
  7. Yritän löytää opettajuuteeni liittyvässä tutkimus- ja kehittämistyössä tutkijapuolen intohimoni kohteen. Opiskelijan ohjauksen, opetuksen ja palvelujen tuotekehityksen näkökulmasta tiedän mitä haluan.
Tässäpä näitä. Ääneen sanottu ja muillekin julkaistu luonee myös jonkinlaista kontrollia, painetta ja vastuuta lupauksistaan. Muuten vielä kohta 8. Lupaan palata vuoden 2015 aikana näihin kahdeksaan kohtaan blogissani ja kertoa niistä twitterin kautta muillekin.

Ps. Maanantaina palaan myös töihin suhteellisen pitkän joululomani jälkeen. Työsuunnitelmassani olevaan opetustyöni valmisteluun en ole vielä tarttunut. Ja tarkoitus on etten ennen maanantaina tartu.