Language

8.1.2023

Romantisoimmeko perinteistä, demonisoimmeko digitaalista kohtaamista

Käyn eri ihmisten kanssa usein dialogia siitä, mikä on perinteisen ja digitaalisen kohtaamisen merkitys ihmisyydelle ja ihmisen hyvinvoinnille. Seuraavat rivini (lainaan omaa Facebook-kirjoitustani) ovat pohdintaani erään vastakkaisen näkemyksen vastapuheenvuoroksi:

”Sosiaalisen median kautta olen linkittynyt sukulaisiini yhdysvalloissa, oppinut ymmärtämään miten sukumme yhden haaran jälki katoaa Kanadassa, New Finlandin alueella, jota ei pian enää ole. 

Olen ylläpitänyt, rakentanut ja syventänyt ihmissuhteita mantereiden ja valtamerien yli sosiaalisen median kautta. Olen tavannut Turussa ja Kanadassa ihmisiä, joiden perinteisten kohtaamisten välillä meitä on liimannut yhteen digitalisaation liima. 

En väitä, ettei myös tuo toinen näkökulma olisi totta. Mutta näyttää usein siltä, että romantisoimme arjessa ja fyysisellä tiellä kohtaamista ja demonisoimme tiedon valtatietä ja sen kohtaamisia. Uskon, että vuonna 2033 kuka tahansa voi kokea virtuaalitodellisuudessa jo hyvin paljon asioita, joita nyt luemme ja koemme ainoastaan kirjoja lukemalla ja lentokoneella paikan päälle matkustamalla. 

Vammainen, lukutaidoton tai köyhä voi kokea itse asioita, jotka olivat ennen vain rikkaan etuoikeus.”


Ps. Onko muuten tällainen itsekin harrastamani verkkokeskustelu merkityksellisestä kohtaamisesta, meidän länsimaisten hyvinvoivien ihmisten itsensä toteuttamisen ja arvostamisen tarpeen tyydyttämisen digitaalinen ilmentymä.