TRANSLATE MY HOMEPAGE: You can translate my homepage into your own language under the tab titles.

Language

20.8.2018

Sua kuunnellaan! Kesäisiä kokemuksia tekoälystä tekstin ja puheen tunnistuksessa omassa arjessani

Opettajan kesäkin alkaa jo olla pikkuhiljaa loppusuoralla ja pian myös työt kutsuu. 

Kesä on ollut latautumisen aikaa alati paistavassa auringossa, erilaisten aktiviteettien parissa. Matkailun, auringossalöhöilyn, puutarhanhoidon ja pienimuotoisen kulttuurimatkailun rinnalla olen tietenkin seurannut mihin tietotekniikka on taasen menossa ja monia uusia tietotekniikkaan liittyviä asioita olen myös kokeillutkin.

Kesän aikana huomasin yllätyksekseni, miten tekoäly on vallannut alaa puheen ja tekstin tunnistuksessa. Google Mapsin oma-aikainen heräileminen antamaan neuvoja tai pahoittelemaan neuvottomuuttaan yllätti minut tangokaupunki Seinäjoen läpi ajaessani.

Alkukesästä pongasin tuon "Go Google -ominaisuuden", jonka avulla kännykkä muuttuu puheohjatuksi. Ominaisuus vähentää "sormenpääklikkaamista" ja tekstin syöttämistä. Mukavaa ja vapauttavaa.

Huomasin, että Google Translatorin saa myös kätevästi kytkettyä lähes kaikkiin sovelluksiin. Nyt esim. vaikka New York Times lehden kääntäminen ja lukeminen Suomen kielellä käy käden käänteessä. Nyt myös ymmärrä, miksi USA:ssa ja Canadassa asuvien sukulaisteni on niin luonnollista tykätä Facebookin postauksistani. Paitsi, että he ovat kiinnostuneet kaukaisesta sukulaismiehestä, he myös ovat kiinnostuneet kääntämään postauksia suomesta englanniksi. Kokeilunhalu lienee siis sukuvika :)

Eilen Radiokanava RadioRock pyysi minulta lupaa kuunnella minua ja ympäristöäni Android puhelimeni kautta. Kertoi analysoivan tietoja kuuntelijoistaan. En muistaakseni tällä kertaa antanut lupaa moiseen. Vai annoinko sittenkin?

Kun tähän ääni- ja tekstianalytiikan läpimurtoon oikein alkaa herätä, se tuntee myös vähän pelottavalta. Miten sitä voi käyttää väärin? Voidaanko minua puheliaana ihmisenä alkaa vaikka luokitella "susiin tai lampaisiin kuuluvaksi"?

Mitä mahdollisuuksia äänen ja puheentunnistus tuo omaan opettajan työhöni, en vielä osaa sanoa, enkä vielä näin lomalla kovin paljon halua asian ääreen pysähtyäkään. Mutta varmasti jo ensi lukuvuoden aikana väline tulee olemaan ainakin kokeilukäytössä omassa työssäni.

Hyvää loppukesää kaikille opettajille ja muille lomalaisille. 

Kuunnellaan toisiamme :)

Lue lisää blogitekstejäni tunnistella blogitekstit