Language

7.7.2021

Miten omalta osaltani aion tehdä sosiaalihuollon tehtäväkenttää näkyvämmäksi?

Olen Juha Knuuttila. Toimin lehtorin Turun ammattikorkeakoulussa. Olen koulutukseltani laillistettu sosiaalityöntekijä ja  ammatillinen opettaja. Koulutan sosiaalihuollon työkentälle sosiaalialan ohjaajia, tutkintonimikkeellä sosionomi (AMK).

Blogitekstini 6.7.2021 sosiaalihuollosta ja sen asemasta sote-uudistuksessa herätti sosiaalityön ammattilaisten keskuudessa keskustelua. Aloin blogitekstini kirjoittamisen jälkeen miettiä, mitä ihan konkreettisesti sosiaalityöntekijä, sosiaaliohjaaja ja muu sosiaalihuollon parissa työskentelevä ammattilainen, opiskelijakin voisi omalta tontiltaan tehdä. 

Sosiaalihuollon on tultava tulevina kuukausina ja vuosina sote-uudistuksessa näkyväksi. Tämä edellyttää, että jokainen sosiaalihuollon ammattilainen tekee sosiaalihuollon edustajana itsensä myös näkyvämmäksi. Meillä ei ole työhön liittyen korvin ja silmin arjessa havaittavia työvälineitä, kuten mediheliä, jumppapalloa tai hammasharjaa. Siksi ajattelen, että suurimman osan meistä on pistettävä sosiaalihuollon puolesta näin urheilutermein ilmaistuna ”enemmän omaa kroppaa likoon”. Puhuttava, kerrottava ja/tai kirjoitettava sosiaalihuollosta.

Oman ”sosiaalihuolto-identiteetin” rakennus on aloitettava itsestä, omasta työstä ja työnkuvasta. Kohtaamamme ihmiset - yhteistyökumppanimme, tulevat ammattilaiset ja asiakkaammekin - ansaitsevat ja tarvitsevat kohujuttujen sijaan meiltä jokaiselta henkilökohtaisen hissipuheen työstämme. Omalta kohdaltani sitä tiivistinkin sitä 6.7 kirjoituksessani. 

Sote-uudistuksen näkökulmasta eletään tulevana syksynä tärkeitä hetkiä. Uudet kunnanvaltuustot aloittavat toimintansa, samaan aikaan kun jo aloitetaan hyvinvointialueiden päätöksenteko- organisaatioiden rakentamista. Koska itse edustan puoluejäsenyyteni kautta omaa viiteryhmääni, aion olla yhteydessä kotikuntani kyseisen puolueen valtuutettuihin. Teen heille oman asemointini sosiaalihuollon kenttään ja tarjoa heille mahdollisuuden saada kauttani lisätietoja mm. sosiaalialan koulutuksesta sekä meiltä valmistuneiden työstä sosiaalihuollon palvelutehtävissä. Vaikka yhteydenottoni ei johtaisikaan sen suurempaan vuorovaikutukseen, olen omalta osaltani tehnyt sosiaalihuolto ja sosionomi (AMK) työtä tutummaksi päättäjille.

Syksyn aikana puolueet aloittavat myös ehdokkaiden kalastelun hyvinvointialuiden päättäviin elimiin. Millaisia ovat hyvinvointialueen vaaleissa ehdokkaaksi asettuvat varsinaissuomalaiset tai hämäläiset, se jää nähtäväksi. Sosiaalihuollon ammattilaisten asettuminen ehdolle hyvinvointialueiden päätöksentekoon on myös välttämätön edellytys sote-uudistuksen tavoitteiden saavuttamiseksi sosiaalihuollon näkökulmasta. Uskoisin, että sote-asioihin keskittyvä valtuusto on aika erilainen kuin perinteinen kunnan toimielin. Siellä olisi mahdollisimman monen sosiaalihuollon ammattilaisen hyvä syy olla läsnä. Kiehtovan, ihan uuden äärellä nyt ollaan. Sosiaalihuollossakin.

Päivitetty 4.10.2021. Syyskuussa 2021 otin omalla poliittisella urallani uuden askeleen. Ilmoitin kiinnostukseni Varsinais-Suomen hyvinvointialueen valtuuston ehdokkaaksi. Vaalit pidetään tammikuussa 2022.