TRANSLATE MY HOMEPAGE: You can translate my homepage into your own language under the tab titles.

Language

1.10.2016

Nyt "ICT- ja oppimisympäristöinvestointini" alkaa tuntua ja näkyä työpäivässä

Olen ollut viimeisen 15 vuoden aikana aika sinnikäs tutkimaan ja kokeilemaan, miten tieto- ja viestintätekniikka ja uudet oppimisympäristöratkaisut tehostaisivat sekä parantaisivat laatua ammattikorkeakoulun opettajan työssä ja opiskelijan oppimisessa.

Olen tarttunut sinnikkäästi mahdollisuuksiin hyödyntää erilaista tietotekniikkaa. Jos jotain uutta on ollut pedagogiikan rintamalla, olen suhtautunut myös näihin asioihin uteliaisuudella ja lähtenyt kokeilemaan.

Kokeilijan ja kehittäjän tie ei ole aina helppo. Täytyy todeta, tylsää ei ole ollut, eikä liikaa aikaa ole jäänyt kiireen ihmettelemiseen.

Seuraavassa olen listannut erilaisia asioita, jotka ovat helpottanut ICT-hyödyntämisen ja oppimiympäristöjen kehitystyön kautta omaa arkeani.
  1. Yritän viedä syksyllä 2016 kaikki työni mobiililaitehyödynnettävään muotoon. Ja usko tai älä, yllättävän hyvin työasioitasi voit hoitaa vain kännykkää mukana kantamalla. Seuraavassa vinkkejä mm. miten asioita saa hoidettua mobiilisti
  2. Ota käyttöön Google Keep. Muistiinpanot ja linkit helposti hallintaan, ainakin-Android käyttäjällä
  3. Lataa Officen kännykkään OneDrive App ja siirrä kaikki tiedostonhallintasi työpaikan pilveen ja puhelimella hallittavaksi.
  4. Matkapuhelimen jälkeen minulle tärkein työväline on työpaikan avain, kolmosena tulee laturi. Jos haluat mobiilitoimistollasi hyödyntää verkkoneuvotteluja, ota mukaan myös nappikuulokkeesi.
  5. Facebook-ryhmät ovat erittäin hyviä verkostoitumisen ja ohjauksen välineitä, on the road.
  6. Teen kaikki yksilölliset luovat tehtävät, opetuksen suunnittelun ja arvioinnin, verkko-opetuksen toteutuksen sekä työelämänippelien hoidon etänä, pääasiassa kotona.
  7. Työpaikka on minulle sosiaalinen ympäristö, jossa ohjaan ja valmennan opiskelijoita, verkostoidun ihmisten kanssa, palaveeraan (vieläkin liikaa), jne.
  8. Eriyttämällä reaalimaailman tekemisessä henkilökohtaisen tuloksenteon ja sosiaalisen toiminnan, minulla ei ole aikavarkaita työpaikalla, koska olen ICT-Talolla vain kohtaamisia varten. Tämän aikavaras-ongelman poistumisen tajusin oikeastaan vasta tätä kirjoittaessani.
  9. Työkassi on kevyt, läppäri ei pääsääntöisesti kulje mukana palavereissa. On mielenkiintoista huomata eräs seikka. Kun 10 vuotta sitten tulin joidenkin harvojen kanssa kokoukseen läppärin kanssa, olin poikkeus. Nyt lähes kaikilla on läppäri mukana, minä räplään kännykästä asiaa.
  10. Kaikkea ei voi tehdä matkapuhelimen kautta. Esim. tekstisisällön pidempi tuottaminen menee vaikeaksi. Toisaalta kyllä maailmaan rapsaa mahtuu, tekemistä suhteessa taustaselvityksiin, suunnitelmiin, tosi vähän.
  11. En ole tänä syksynä 1,5 kuukauden aikana tehnyt yhtään powerpoint-esitystä.
  12. Minulla ei toistaiseksi ole olut 1,5 kuukauden aikana läppäriä kokouksessa (Keksin itse hyvän, muovitasku - liimalappu - A4 tekniikan, joka on minusta läppäriväsäilyä nopeampaa, muuntautumiskykyistä ja joustavampaa. A4 Post-It-sommitelmia / kuvia voi myös helposti jakaa kuvina netin kautta)
  13. Minulla ei ole ollut kertaakaan tietokone käytössä oppitunnilla, kiitos Viivi-Akatemian ja matkapuhelimen. Jotain paperia, esim. opiskelijan työstämistä valkotauluyhteenvedoista ottamiani kuvia minulla on olut printillä
  14. Iso kysymys itselleni on, voinko olla jatkossa niin paljon ilman läppäriä sosiaalisissa suunnittelutilanteissa? Kuitenkin läppärit myös lisäävät niissä jälkitöitä. Näppäräsormiset uudet ammattilaiset saavat vaikka millaisen läjän muistiota tai suunnitelmaan paperille. Mutta, kuka usein hyvin isoiksi paisuvia kuvioita jaksaa ja ehtii lukea ja panna täytäntöön.
  15. Jatkan luetteloa kun taas muistan uutta.....
Mutta summa summaarum

Syksy on ollut minulle arkirutiinien näkökulmasta mukava. Kiirettä on, mutta se on puhtaasti itse tehty, koska säästynyt aika on antanut minulle rutkasti lisävoimia suunnitella tulevaa opetusta, työelämäyhteistyötä ja kehittämisprojekteja.

Ihan ajateltavaksi. Mistä aikaa ICT-hyödyntämisen kehittämiselle?

Jos turkulaisella on helsingissä seminaari tai koulutuspäivä, jossa sinulla ei ole kovin keskeistä roolia "sosiaalisessa online". Kannattaisiko olla tapahtumaan etäyhteydessä. Jos seminaari kestää 4 tuntia, voit etätyössä tehdä muuta siinä rinnalla. Lisäksi sinulla jää muuhun työhön nuo junamatkat, 4 tuntia. Nyt sinulla on 4-8 tuntia aikaa miettiä rauhassa, vaikka kotityöhuoneella. Voit kokeilla miten tuota omaa työtään voi tehostaa tietotekniikkaa hyödyntämällä.

Muuten, olen huomannut aika kurjan jutun. Jos alan puhumaan näistä tehostamisjutuista "kiirepuheen kanssa liikkeellä olevan kanssa", hän ei ehdi, kun on kiire. Jos taas juttelet "ICT-sielunkumppanin" kanssa, saattee hyvin pian taas uutta ideaa toisiltanne. Asia johtanee päivä päivältä työelämässä polarisoitumiseen. Toiset ehtivät tekemään hienoja asioita, yhdessä. Toinen ryhmä taistelee vanhoilla toimintatavoilla digitaalisessa yhteiskunnassa jo aikoja sitten tietoteknologiaa hyödyntämällä hoidettaviassa olleiden asioiden kanssa, illat ja viikonloput.

Voisikohan kaikilla nykypäivän tietotyöläisillä olla huoneentauluna teksti, "Taklaa turha työ ja rutiini joka työpäivä".

Hyvää viikonloppua ja lokakuun ekaa viikkoa.