Päivitetty 20.3.2025
Video: Sosiaalihuolto - mitä siihen kuuluu?. Keski-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus.
- Ajankohtaista
- Tietoa sosiaalihuollosta sivustani
- Julkkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuu
- Sosiaali- ja terveyspalvelut, hyvinvointi ja toimintakyky
- Terveyspalvelut
- Sosiaalihuolto ja sosiaalipalvelut
- Peruslinkkejä kansalaiselle, aluevaaliehdokkaalle ja aluevaltuutetulle
- Syventäviä linkkejä sosiaalihuollosta ja sosiaalipalveluista
Tulossa 2.4.2025. Usein kysytyt kysymykset ja harhaluulot sosiaalihuollosta.
1. Ajankohtaista
20.03.2025. Avaan 2.4.2025 sivullani myös osion usein kysytyt kysymykset ja oikaisen harhaluuloja sosiaalihuollosta sote-alueena.
10.03.2025. Sosiaalihuolto sivuni päivittyy aktiivisesti aluevaalien aikana. Muuta ajankohtaista Sotesta ja sosiaalihuollosta löytyy sisällöntuottaja-sivultani. Lähdepä seuraajakseni.
2. Tietoa sosiaalihuollosta sivustani
2. Tietoa sosiaalihuollosta sivustani
Toimin lehtorina Turun ammattikorkeakoulussa. Vuosien 2025-2026 aikana työni keskittyy opetus ja ohjaustyöhön. Lisätietoja minusta löydät Minä -sivulta. Kirjoitan, kommentoin ja linkitän sosiaalihuoltoon liittyvistä teemoista myös digitaalisen sisällöntuottaja -sivullani Facebookissa.
Tämän sivun tarkoituksena on lisätä tietoa sosiaalihuollosta osana sosiaali- ja terveyspalveluita. Puhetta sosiaalihuollosta sivuni on tarkoitettu kenelle tahansa sosiaalihuollosta ja sosiaalipalveluista kiinnostuneelle ja tietoa haluavalle. Uskon, että sivulta löytyy myös hyödyllistä asiaa opiskelijalleni. /Tämä sivu on avattu 5.3.2025.
6. Sosiaalipalvelut
8. Syventäviä linkkejä hyvinvointialueista, sosiaali- ja terveydenhuollosta, sosiaalihuollosta ja sosiaalipalveluista
3. Julkkisten sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuu
Suomen hyvinvointialueet vastaavat kansalaisten sosiaali- ja terveyspalveluista. Sosiaali- ja terveydenhuollon hallinnosta vastaa Sosiaali- ja terveysministeriö (STM). Varsinais-Suomen maakunnan alueella sosiaali- ja terveyspalveluista vastaa Varsinais-Suomen hyvinvointialue.
4. Sosiaali- ja terveyspalvelut, hyvinvointi ja toimintakyky
Sosiaali- ja terveyspalvelut vaikuttavat omalta osaltaan kansalaisten hyvinvointiin. Vielä merkittävämmässä roolissa kuitenkin ovat kansalaisten arjen toimeentulo, lasten kasvuolosuhteet, perhe, työllisyys, luontoympäristö, yhteiskunnallinen asenneilmasto ja ennaltaehkäisevät palvelut.
Sosiaali- ja terveyspalveluiden näkökulmasta kansalaisen hyvinvointitarpeet voidaan nähdä liittyvä toimintakyvyn alueeseen liittyviin mahdollisuuksiin tai puutteisiin. Lyhyesti sanottuna toimintakyvyllä tarkoitetaan fyysisiä, psyykkisiä, kognitiivisia ja sosiaalisia sekä yksilöllisiä ominaisuuksia että yksilön ulkopuolisia resursseja. Jos meillä on näihin edellä mainittuihin asioihin liittyviä ominaisuuksia ja resursseja, emme ole kovinkaan paljon sosiaali- ja terveyspalveluista riippuvaisia. Sen sijaan, jos meillä on suuria vaikeuksia selviytyä elämästä ja yhteistyöstä muiden kanssa useammalla toimintakyvyn osa-alueella, voidaan puhua runsaasti sosiaali- ja terveyspalveluita tai omaisten tukea tarvitsevista asiakkaasta.
Omia toimintakyvyn käsitettä valaisevia esimerkkejäni hyvin toimintakykyisestä kansalaisesta:
- F: Hänellä ei ole mitään perussairauksia ja hän ei tarvitse lääkitystä. Hän kokee olonsa fyysisesti terveeksi.
- P: Hänellä on hyvä mieli, hänellä on vähintään ajoittain onnellisuudenkin kokemuksia. Hän kokee kyvykkyyttä rakastaa ja tehdä työtä. Läheisten on hyvä olla hänen kanssaan.
- S: Hän pystyy luomaan sosiaalisia kontakteja, toisten ihmisten läsnäolo ja vuorovaikutus ei jännitä häntä ylenmäärin. Jos ja kun hän viettää aikaansa yksin, se ei johdu kykenemättömyydestä luoda ihmissuhteita tai toimia osana ihmisten yhteisöä.
- G: Hän oppii. Hän pystyy omaksumaan, käsittelemää ja muistamaan tietoa ja asioita. Hän pystyy suorittamaan oppivelvollisuuden ongelmitta. Hän kykenee opiskelemaan toisella asteella tai korkeakoulussa. Hän pärjää työssään vähintään keskimääräisellä tasollaan työtehtävissään.
Omia toimintakyvyn käsitettä valaisevia esimerkkejäni moniongelmaisuudesta ja paljon tukea tarvitsevasta kansalaisesta :
- F: Hänellä on moni fyysisiä sairauksia: nk. sokeritauti, heikentynyt kuulo ja sydämen vajaatoimintaa.
- P: Hän on vaikea-asteisesti masentunut.
- S: Hän viettää aikaansa pääsääntöisesti yksiin tai hakeutuu kavereiden seuraan, jossa käytetään runsaasti päihteitä.
- G: Hän ei ole pystynyt selviytymään peruskoulusta diagnosoitujen oppimisvaikeuksien takia.
5. Terveyspalvelut
Keskityn tällä sivullani sosiaalihuoltoon, siksi aloitan kertomalla ensin tiiviisti terveyspalveluista.
Suomessa on oma terveydenhuollon lainsäädäntönsä. Sen mukaan voidaan jaotella terveydenhuolto seuraaviin osa-alueisiin: työterveydenhuolto, perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito. Voit perehtyä tarkemmin terveyspalveluihin edellisten linkkien ja niistä löytyvän terveydenhuollon lainsäädännön avulla.
Seuraavassa vielä konkretiaa terveydenhuollon vastuulle kuuluvista tehtävistä:
- Sairauslomatodistus lääkäriltä
- Marevan koe terveyskeskuksessa
- Hampaiden tarkastus Turun kaupungin hammashoitolassa
- Ambulanssikyyti ja ensihoito TYKS Akuutissa eli päivystykseen
- Pallolaajennus Tyksissä
6. Sosiaalipalvelut
Sosiaalihuollolla on sosiaali- ja terveydenhuollon piirissa omat sosiaalihuollon palvelutehtävät: Iäkkäiden palvelut, lapsiperheiden palvelut, lastensuojelu, perheoikeudelliset palvelut, päihde- ja riippuvuustyön erityiset palvelut, työikäisten palvelut ja vammaispalvelut. Palvelutehtävissä tarjotaan sosiaalipalveluita. Sosiaalihuollolla on mahdollista käyttää myös lainsäädäntöön perustuvaa kansalaisen vapauksia ja itsemääräämisoikeutta rajoittavaa valtaa ja kontrollia (mm. lastensuojelu, vammaispalveluissa ja päihde- ja mielenterveystyössä).
Sosiaalihuollosta ja sosiaalipalveluista on säädetty sosiaalihuoltolaissa ja sosiaalihuollon erityislainsäädännössä. Sosiaalihuollon ja terveyspalveluiden osuudet sote-menoista ovat aikalailla yhtä suuret. Siitä huolimatta sosiaalihuollon palvelut eivät ole niin tuttuja, koska ne eivät laajuudestaan huolimatta kata työikäistä väestöä niin laajasti kuin terveyspalvelut (erityisesti terveyskeskukset). Joskus jopa tuntuu, että julkisessa keskustelussa hyvinvointialue on sama kuin terveyskeskus. Juuri nyt näyttää siltä, että hyvinvointialueen terveyspalveluiden niukkuuden ja rahapulan takia yhä useampi käyttää omalla tai terveysvakuutuksella rahoitettu yksityisiä lääkäripalveluita.
Ikääntymisen myötä yhä useampi meistä käyttää nimenomaan sosiaalihuollon ympärivuorokautista asumista, yhteisöllistä asumista, kotihoitoa tai omaishoidon tuen palvelua. Sosiaalihuollolla on erityisvastuu erityistä tukea tarvitsevista asiakasryhmistä. Erityistä tukea tarvitsevien asiakasryhmien palveluissa on kyseessä moniongelmaisuudesta, jolloin myös terveyshaasteet ja -haitat ovat usein kasautuneita. Tämä asiakasryhmä pitäisi olla paremmin terveyspalveluiden tavoitettavissa ja asiakkaan motivaatiota ja kyky huolehtia omasta terveydestään huolehtimiseen pitäisi lisätä. Siksi tarvitaan usein arjessa tapahtuvaa sosiaalityöntekijöiden ja sosiaaliohjaajien psykososiaalista työtä: asiakkaan motivointia, arjessa selviytymisestä tukemista, ohjausta ja neuvontaa, joskus jopa sosiaalista kontrollia ja välillä jopa pakkoakin.
Seuraavassa konkretiaa sosiaalihuollon vastuulle kuuluvista tehtävistä:
- Kotipalvelun tai kotisairaanhoidon käynti mummun luona
- Asumista Mäntyrinteen asumispalveluyksikössä
- Yhteisöllistä asumista Raision Hulvelassa
- Perheen tukemista, ohjaamista ja neuvomista lapsen kasvatuksessa ja huollossa
- Päihdekuntoutuksen suunnittelua asiakkaan kanssa
- Lapsen kiireellinen huostaanotto
- Turkulaisen kehitysvammaisen turkulaisen päivätoiminnan järjestämistä
Löydät sosiaali- ja terveydenhuollon lainsäädännön tästä linkistä.
7. Peruslinkkejä kansalaiselle, aluevaaliehdokkaalle ja aluevaltuutetulle
- Lukua päivitetään 13.3.-13.4.2025
8. Syventäviä linkkejä hyvinvointialueista, sosiaali- ja terveydenhuollosta, sosiaalihuollosta ja sosiaalipalveluista