Language

7.1.2023

Miten toimintaympäristön manipulaatiolla voisi edistää teknologiainnovaatioiden läpimurtoa?

Kotini energiankulutuksesta on lähtenyt (ulkolämpätilat huomioitu ja verrattu) 20-30% lämmittämällä kotia kuuman veden sijaan aktiivisesti kahdella jo kauan viilentämiskäytössä olleella ilmalämpöpumpulla ja laskemalla asunnon lämpötilan 22 -> 20 asteeseen. Takkaa on käytetty satunnaisesti. Säästän satoja euroja / kuukausi. Pienempiin säästöihin olisin siis pääsyt jo vuosia 🤔😳.

”Koronan jälkeen” olen alkanut uskoa vahvasti pakkoon parhaana konsulttina. Korona poisti monet digitalisaation etenemisen esteenä olleet ”asennevammat”. Venäjän hyökkäys ja siihen liittyvät länsimaiden pakotteet puhdistaa sivistyneen maailman energiantuotannon ja järkiperäistävät kulutusta. Tähän ei paraskaan tiedotuskampanja, konsultti, lääkäri tai muu besserwisser, hyvinvointivalmentaja tai poliitikko ei olisi ikinä pystynyt. Facebookin, gmailin ja pankkiapin rinnalle oman arkeni sovelluksina ja palveluina ovat nousseet tärkeiksi Fingridin ja TurkuEnergian seuranta-sivut. Eipä tällaista olisi uskonut vuoden 2020 helmikuussa.

Minusta mielenkiintoista on, voitaisiinko (ja miten) vähemmän haitallisemmilla, tietoisesti aiheutetuilla manipulaatioilla ja toimintaympäristöön liittyvillä painostuskeinoilla saada teknologiainnovaatioiden läpimurtoa edistetty nopeammin kuin ne perinteisesti lyövät itsensä läpi. Millainen toimintaympäristähäiriö voisi edistää esim. laajennetun todellisuuden käyttöä (esim. virtuaalitodellisuus) kansalaisten elämässä?