Oma Turku AMK:n opettajatarinani verkko-opiskelun näkökulmasta
Sisällysluettelo
1. Kuka olen?
2. Sosiaalialan koulutukseni
3. Kokemukseni sosiaalialan työtehtävissä
4. Kokemukseni opetustyössä
5. Mukana Turku AMK:n tutkimus- ja kehittämistoiminnassa
6. Yrittävä yhteiskuntatieteilijä
1. Kuka olen?
Hei. Olen Juha Knuuttila. Toimin lehtorina Turun ammattikorkeakoulussa ja koulutan sosiaaliohjaajia ja varhaiskasvatuksen sosionomeja pääasiassa varsinaissuomalaiselle työelämäkentälle.
2. Sosiaalialan koulutukseni
Oma taustakoulutukseni on valtiotieteen maisteri ja sosiaalityöntekijä Turun yliopistosta. Opettajan pedagogiset opinnot on tehty aikanaan Helsingin sairaanhoito-opistossa, tuotekehittäjän erikoisammattitutkinto taas Verutumilla. Olen suorittanut myös sosiaali- ja terveydenhuollon tietohallinnon opintoja Itä-Suomen yliopistossa noin kanditutkinnon verran.
3. Kokemukseni sosiaalialan tehtävissä
Olen toiminut työurani alussa lastenvalvojana, lastensuojelun sosiaalityöntekijänä sekä pienen kunnan sosiaalijohtajana. Parin viime vuosikymmenen aikana olen toiminut vapaaehtoistyössä: lasten huoltoon ja tapaamisoikeuteen liittyvien riita-
asioiden sovittelijana, rikosasioiden sovittelijan (Turun kaupunki), lastensuojelujärjestöjen hallinnossa (Mm. Kota ry:n puheenjohtajana) sekä lasten chat-palvelussa päivystäjänä (Sos-Lapsikylä).
4. Kokemukseni opetustyössä
Opetustyössä Turun ammattikorkeakoulussa olen toiminut jo 1990-luvun alusta alkaen erilaisissa rooleissa: päätoimisena tuntiopettajana, osastonjohtajana, ohjelmapäällikkönä ja koulutuspäällikkönä. Vuodesta 2003 alkaen olen hoitanut lehtorin virkaa.
Lehtorin työhöni kuuluu pääasiassa opetus- ja ohjaustyö. Oma sosiaalihuollon ammatillinen osaamisalueeni on sosiaalipolitiikka, sosiaaliturva, sosiaalihuolto, sosiaalipalvelut, julkishallinto, sosiaali- ja kasvatusalan yrittäjyys sekä palveluiden suunnittelu ja palveluohjaus. Pääopetusalueina vuonna 2023 ovat julkishallintohallinto, sosiaalihuollon palveluiden järjestäminen ja tuottaminen, johtajuus ja yrittäjyys. Osa työajastani kuluu myös tutkimus-, kehittämis- ja innovaatioasioiden parissa. Olen ollut viimeiset 20 vuotta erityisen kiinnostunut oppimisympäristöjen tuotekehitystyöstä ja oppimisympäristöjen muotoilusta. Olen toiminut aikanaan myös opettajien AKAVA JS-luottamusmiehenä Kaarinan kunnassa.
5. Mukana Turun AMK:n tutkimus- ja kehittämistoiminnassa
2023
2022-
- 2000-2022. Mukana Sateenkaarikoto ry:n maahanmuuttajanaisille suunnatussa Siivet-hankkeen ohjausryhmässä
- 2019-2021. VR Fast Track-hankeessa, yrittäjyyden asiantuntijana
- 2017-2018. Rainasäätiö, "Näkyy!"-hanke 2017-2018 . Työikäisten palveluiden kehittäminen. Ohjausryhmän jäsen.
- 2017-2018. Activage-projekti 2017-2020. Projektityöntekijänä. Ikäihmisten palvelujen kehittäminen.
- 2012-2014 SOHVI-hanke. Nuorten palveluiden kehittäminen. Projektityöntekijänä. Loppuraportti
Muut linkit
Tutkimus- ja kehittämistoiminnan projektiharjoittelun 5 op toimeksiantoni
FONE-hanke 2021-2023: Luokka 2026. VR-Projektimessut
FONE-hanke 2021-2023: Verkkotutkinto-opiskelijoiden yhteisöllisyyden ja sitä mahdollistavan opettajatuen kehittäminen Zoom ja Teams oppimisympäristössä
Sosiaali- ja kasvatusalan yrittäjyysvalmennus - sosiaalihuollon yrittäjä - ja yritystukiorganisaatioiden verkoston kokoaminen
6. Yrittävä yhteiskuntatieteilijä
Olen aviopuoliso ja turkulainen kahden aikuisen lapsen isä. Vapaa-aikana minut löytää puutarhanhoidon, lenkkeilyn, Padelin, sählyn, äänikirjojen, kodin ja maatilan remppa-askareiden, yhteiskunnallisen vaikuttamistyön ja sukututkimuksen parista. Ja aina kuin vaan mahdollista, touhuan myös 3- ja 7-vuotiaiden lastenlapsieni kanssa.
Olen persoonana ennemminkin yrittävä yhteiskuntatieteilijä, kun artikkeleita väsäilevä tutkija. Mottoni voisi olla - tartutaan, pannaan toimeksi ja uskalletaan. Innostutaan ja innostetaan.